- De vrees voor een strenge winter met torenhoge energieprijzen blijkt vooralsnog ongegrond.
- Begin december 2023 blijven de prijzen voor gas en stroom voor nieuwe klanten op de laagste niveaus van het jaar hangen.
- Business Insider biedt een overzicht van de verschillen tussen aanbieders van dynamische, variabele en vaste energietarieven.
- Lees ook: Hoe kom jij uit met je energieverbruik in 2023? Laatste maand van prijsplafond gaat in
Strenge winter, hoge energieprijzen? Niets daarvan. Het najaar van 2023 is in de maanden september, oktober en november opvallend zacht geweest, met maandtemperaturen die hoger lagen dan de meerjarige gemiddelden. Hoe december uitpakt, moet nog blijken. Maar wat de energieprijzen betreft blijven de prijzen op relatief lage niveaus hangen begin december.
Zowel voor de prijzen van gas als stroom geldt dat de gemiddelde prijzen voor nieuwe klanten dicht in de buurt liggen van de prijzen in november.
Tussen diverse energieaanbieders zijn er uiteraard wel verschillen. Verder kan het uitmaken of je voor een dynamisch contract gaat, een variabele prijs kiest of een tarief dat één jaar of drie jaar vastligt.
Hieronder geven we een overzicht van energieprijzen bij ruim twintig energieleveranciers per 1 december, voor contracten van nieuwe klanten. De data komen van vergelijkingssite Energievergelijk.nl.
Dynamische en variabele energieprijzen per 1 oktober 2023
We kijken eerst naar het overzicht van prijzen voor dynamische en variabele energiecontracten. In het geval van dynamische prijzen wordt de prijs voor consumenten op dagbasis aangepast, waarbij de ontwikkeling van gas- en stroomprijzen op de groothandelsmarkt leidend is. Voor de dynamische prijzen per 1 december gaat het dus om een momentopname.
Variabele energieprijzen worden door energieleveranciers doorgaans één keer per maand of eens per drie maanden aangepast.
In de tabel hieronder zijn de prijzen van ruim twintig aanbieders gesorteerd op basis van de gasprijs van laag naar hoog. Voor de meeste huishoudens is gas immers de hoogste kostenpost van de energierekening.
De gemiddelde gasprijs voor dynamische en variabele contracten ligt per 1 december op 1,31 euro per kuub. Dat is 2 cent hoger dan het gemiddelde van november. Tegelijk is de variatie ook wat groter. het hoogste variabele tarief in december is te vinden bij Energie VanOns met 1,45 euro per kuub, terwijl de dynamische prijs van 1,10 euro per kuub bij NextEnergy zich aan het andere uiterste van het spectrum bevindt.
Te zien is dat de laagste gastarieven momenteel bij dynamische aanbieders zijn te vinden zijn. Naast NextEnergy behoren ook de dynamische tarieven van Budget Energie, Frank Energie, Zonneplan en Eneco tot de goedkoopste in de markt.
Aan de bovenkant van het spectrum zitten naast Energie VanOns, ook Delta, Engie en Greenchoice aan de hoge kant met variabele tarieven vanaf 1,39 euro per kuub.
Bij de stroomtarieven ligt het gemiddelde voor dynamische en variabele prijzen van nieuwe klanten per 1 december op 0,35 euro per kWh. Dat is gelijk aan de het gemiddelde van november.
De goedkoopste prijs is het dynamische tarief van NextEnergy van 0,27 euro per kWh. Het variabele tarief van Powerpeers is met 0,46 euro per kWh het hoogst.
Prijzen gas en stroom 1 jaar vast
Wie energieprijzen voor 1 jaar vastzet, heeft meer zekerheid over energiekosten gedurende een periode van twaalf maanden.
In de tabel hieronder hebben we de 1-jaarstarieven en de 3-jaarstarieven voor gas en stroom weergegeven, per 1 december voor nieuwe klanten.
De gemiddelde vaste gasprijs ligt per 1 december op 1,31 euro per kuub. Dat is dus gelijk aan de gemiddelde dynamisch/variabele prijs. Wel is het zo dat dynamische tarieven momenteel fors lager zijn dan het laagste tarief voor 1 jaar vast.
De goedkoopste gasprijs voor 1 jaar vast ligt op 1,21 euro per kuub bij Greenchoice. Het hoogste tarief bij de vaste prijzen is 1 jaar vast bij OM, waar je 1,42 euro per kuub betaalt. Dat is bijvoorbeeld meer dan het 3-jaars tarief van Vattenfall dat op 1,40 euro ligt.
Kijken we naar de vaste stroomprijzen, dan ligt het gemiddelde op 0,35 euro per kWh. Ook dat is gelijk aan het gemiddelde dynamisch/variabele tarief.
De laagste prijs bij de vaste stroomtarieven is 1 jaar vast bij Vattenfall en Engie voor 0,29 euro per kWh. De hoogste tarieven liggen op 0,39 euro per kWh en die vind je bij OM, Eneco, United Consumers (alleemaal 1 jaar vast) en Oxxio (3 jaar vast)